Nadat ik Kathmandu, de hoofdstad van Nepal heb bezocht neem ik de bus naar Chitwan Nationaal park. Hier schijn je nog wilde neushoorns en beren te kunnen zien. Dat klinkt toch geweldig?

Wandel- of jeepsafari?

Ik kan kiezen tussen een wandelsafari of een safari per jeep. Er wordt aangegeven dat je met een wandelsafari veel meer ziet dus besluit ik hiervoor te kiezen. We vertrekken met een klein groepje en krijgen voor dat we het park in gaan een aantal instructies. Als we een boze neushoorn tegen komen moeten we vooral rennen voor ons leven en in een boom klimmen. Bij een beer moeten we stil in een groep bij elkaar staan en olifanten kunnen we beter niet tegenkomen. Ik begin ernstig te twijfelen en verbaas me erover dat de gidsen geen geweer bij zich hebben.

De neushoorn

We wandelen ondertussen een uur door het hoge olifantengras. Als er nu een neushoorn langskomt hebben we echt een probleem. Er is geen boom te zien. Na een tijdje komen we aan bij een meer en zien we aan de overkant een neushoorn water drinken. Het is een prachtig gezicht. De gids loopt ernaartoe. Ik durf niet dichterbij te komen en krijg dan door een parkranger op een olifant aangeboden om een ritje naar de neushoorn te maken. Neushoorns zijn bang voor olifanten. Wat een geweldige ervaring.

Een beer

We wandelen verder, de gids zegt dat we stiller moeten zijn omdat we alle dieren wegjagen. Na een tijdje zie ik in de verte een harig dier staan. Ik roep de gids. Hij zegt dat we zo stil mogelijk moeten blijven staan. Het is een beer die een termietenhol aan het leeg eten is. Na een tijdje zegt hij dat we verder moeten voordat de beer ons ruikt. We lopen rustig en zo stil mogelijk verder. Plotseling hoor ik een grom achter me, ik kijk om en zie dat de beer op ons afkomt lopen. Het eerste wat in mij opkomt is; rennen voor m’n leven, en dat doe ik dus ook! De gids slaat met een stok op de grond en de beer draait zich gelukkig om en loopt weg. Ik krijg een boze gids op m’n dak, omdat ik niet de instructies op heb gevolgd. De volgende keer doe ik wel gewoon een jeepsafari.